VC Schijndel leden Ruud Stuurman en Gerard Eijckmans berichten:

Deze avond zijn we met een achttal leden naar Oss getogen voor een bezoek aan OASE. Zij waren aanwezig met een ongeveer gelijk aantal leden, dus dat hield elkaar goed in evenwicht. Alleen Maria moest het afleggen, 1 dame tegen 3.

De ruimte was bij aankomst redelijk koud, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de warme ontvangst.

Na het kennismaken en een kopje koffie/thee met een plak cake werd begonnen met het laten zien van de beloofde films, waarvan hieronder een overzicht, c.q. korte impressie.

De strijd tegen ondervoeding

Een film gemonteerd met oud filmmateriaal uit het familiearchief van de maker. Er is gefilmd door zijn vader toen hij als vrijwilliger meedeed aan de voedselvoorziening in 1945. Deze voedselvoorziening was opgezet door het Commissariaat Noodvoorziening in opdracht van het Geallieerd Commando en was bedoeld om de directe nood te lenigen in die delen van Nederland die onder de Hongerwinter hadden geleden.

Is een film gemaakt met oud film materiaal direct na WII.

Prachtig materiaal. Heel scherp. Goed verhaal.

 

Quilten

Een soort van 'pilot' voor een later te maken film over het maken van quilten. De film is opgenomen in een prachtige tuin waar de quilten zijn opgehangen tijdens een tentoonstelling.

Mooie beelden met veel afwisseling van natuur en kunst. De film is echter aan de lange kant en heeft geen duidelijk verhaal; de hoeveelheid van quilten die wordt getoond is overdadig.

Tips: beperk het aantal quilten en breng die wat uitgebreider in beeld, eventueel met commentaar of uitleg van de maker, indien mogelijk probeer dan een verbinding te leggen met de quilt en elementen uit de tuin.

 

Licht

Een 'probeerseltje' van een aantal leden om gebruik te maken van LED lampen in een donkere omgeving. In dit geval een bos. Eigenlijk een aaneenschakeling van proefopnames, maar wel leuk gemonteerd.

Wellicht ook iets voor ons?

 

Gaya

Een film over mensen die weer aan het gewone, gezonde leven moeten wennen na het overwinnen van kanker.

Getoond wordt hoe met activiteiten als zang, koken, dansen en schilderen wordt geprobeerd om samen de gedachte aan de vreselijke ziekte los te kunnen laten.

Mooi ingetogen gefilmd.

 

Jan

Jan is al vanaf het begin lid van OASE en daarnaast een fervent timmerman die alles kan maken van hout. Je ziet hem ook in actie, samen met zijn vrouw, tijdens de voorbereiding van de jaarlijkse KWF-collecte. De collectebussen worden bij hem op zolder bewaard.

Een spontane film waarin het weer eens duidelijk werd dat een goede set noise één van de moeilijkste dingen van onze hobby is.

IJsland

In deze film van Trudy van der Flier krijgen we te zien wat een prachtig land het is met zijn heuvels, watervallen en geothermische bezienswaardigheden.

Een werkelijk prachtige film met een goed verhaal die geen moment verveeld.

 

Ochtendgloren

Nog een film van Trudy van der Flier. Opgenomen in de (zeer) vroege ochtend bij de Oisterwijkse vennen. Een heel mooie sfeerfilm met uitzonderlijke natuuropnames welke werden versterkt door de gekozen muziek.

 

Alles bij elkaar een mooie avond en hebben we mogen genieten van een aantal prima films. Een volgende keer zijn wij in Schijndel aan de beurt.