Unica 2019

 Registratie gesloten
 
0
Categorie
NOVA Evenementen
Datum
24 augustus 2019 12:00 - 31 augustus 2019 23:59
Locatie
Hotel Theater Figi Zeist - Het Rond 2
3701 HS Zeist, Nederland
Telefoon
0786143459
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

UNICA staat voor Union Internationale du Cinéma en is opgericht in 1931. Er zijn 30 landen aangesloten bij UNICA, waaronder Zuid-Korea, Tunesië, Rusland, Oekraïne en de meeste Europese landen.

Onder auspiciën van UNICA wordt het UNICA-filmfestival elk jaar in een ander aangesloten land georganiseerd. UNICA is lid van CICT (Conseil international du cinéma, de la télévision et de la communication audiovisuelle) en is vertegenwoordigd bij UNESCO.

Meer informatie over UNICA is te vinden op de website http://unica-web.com.

Samenwerking

Voor dit festival worden vijf internationale juryleden aangetrokken met een achtergrond van professioneel filmmaker of topamateur, die elke vertoonde film in het openbaar zullen bespreken. Onder leiding van Nederlandse deskundige docenten zal een jeugdkamp worden georganiseerd waarvoor naast vijf Nederlandse jeugdfilmers, nog een twintigtal jonge filmmakers uit diverse landen zal worden uitgenodigd. Onder meer workshops cameraregie, licht, geluid en filmmontage zal aan deze jonge filmmakers worden aangeboden. De Stichting UNICA Filmfestival in Nederland zal het organisatiecomité voor het festival rekruteren uit onbezoldigde vrijwilligers van de NOVA, de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs. Daarnaast wordt samengewerkt met bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht voor hotel- en theateraccommodatie, drukwerk en PR, simultaan vertaalinstallatie, alsmede excursies, workshops en masterclasses voor bezoekers aan het festival.

Het project

Het idee om het UNICA-festival in Nederland te organiseren is ontstaan uit de behoefte van gevorderde en enthousiaste filmmakers internationale contacten en samenwerkingsverbanden te leggen en films te vertonen op een internationaal podium. Bezoekers aan het festival kunnen door internationale interactie en het bekijken van representatieve films uit 30 landen kennis nemen van andere culturen. Jonge filmmakers doen internationale contacten op, die jaren later nog in stand zijn. Het festival biedt filmers de kans hun netwerk te verbreden, zich te meten aan internationale standaards, kennisuitwisseling en betere presentatie naar buiten.

De opgedane kennis wordt door veel bezoekers weer verspreid binnen de landelijke organisatie van amateurfilmers, in Nederland georganiseerd binnen de NOVA, waar ruim 1600 enthousiaste amateurfilmers bij zijn aangesloten.

Het filmfestival, waar 30 landen elk een uur projectietijd krijgen, duurt acht dagen.

Het festival is gratis toegankelijk voor het publiek. Voor de excursies en banketten dient een kostendekkende congreskaart te worden aangeschaft. Verwacht mag worden dat tussen 200 en 250 deelnemers uit nagenoeg alle deelnemende landen het gehele festivalprogramma zullen bijwonen.

Na ieder projectieblok geeft de internationale jury publiekelijk commentaar op alle vertoonde films. Dat gebeurt in de officiële talen van de UNICA, Frans, Duits of Engels. Daarnaast zijn er professioneel georganiseerde workshops en masterclasses voor jongeren en enkele culturele excursies. De excursies bieden de mogelijkheid Nederland op een positieve manier aan een internationaal gezelschap te presenteren. Er is voldoende ruimte voor het leggen en onderhouden van contacten tijdens een openings- en slotbanket en andere bijeenkomsten.

Een speciaal onderdeel vormt de World Minute Movie Cup Competitie. Ieder land mag één of twee films inzenden, die maximaal 60 seconden duren.

Een jury selecteert de beste 16 films, waarna het publiek door middel van zitten en staan stemt voor de beste film in 4 selectierondes, waar steeds twee films tegen elkaar uitkomen. Dit festivalonderdeel heeft een specifieke aantrekkingskracht.

 
 

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers 

Powered by iCagenda