Videofilmclub viert 50-jarig bestaan

Videofilmclub OASE is in 1966 opgericht door de heren De Bruijn, Carpay, Kipperman, Palit en Strik (destijds filiaalhouder van optiek- en brillenzaak Rinck , Molenstraat ) droeg lange tijd de naam: “Osse Amateur Smalfilm Enthousiasten – OASE”. Door de ontwikkeling in techniek is de term Smalfilm in de loop der jaren verdwenen. Maar het doel bij oprichting volgens de statuten staat nog steeds hoog in het vaandel van de vereniging: 

 

De vereniging heeft ten doel haar leden te bekwamen in het maken van goede films, daaronder begrepen de cameratechniek, de belichtingstechniek, het scenarioschrijven en het voeren van de regie. Zij tracht dit doel te bereiken door het houden van en deelnemen aan oefeningen en wedstrijden, het doen van lezingen en het regelmatig werken aan films. 

Diverse grote festivals zijn georganiseerd o.a. in de Lievekamp met als jury-lid Bob Bouma, destijds bekend van het KRO-programma “Voor een briefkaart op de eerste rang” in 1977. Waarbij de films in de grote theaterzaal werden vertoond.

In de theaterzaal van Hotel Wilhelmina in 1986, na een uitgebreide promotie-aktie met OASE-meisjes en –filmpjes. De allereerste video-productie werd toen vertoond.

Het succes van Videofilmclub OASE is dan ook te danken aan het vasthouden aan deze doelen van het eerste uur.

In de jaren is Videofilmclub OASE zeer actief geweest voor andere organisaties in de regio, zoals Het Rode Kruis, Vereniging Ouders Geestelijk Gehandicapten (sinds 2013 onder de naam Bijzonder Aktief), Osse Operavereniging, Aeroclub Nistelrode, Sint Sebastiaan Gilde, Jeugdbrandweer Oss, Stichting Oss Cultureel (Oss 600 jaar stad), Stadsarchief Oss, KVA, KWF Samenloop voor Hoop, WMO, Gemeente Oss (Oss in de Etalage), Stichting Chaja, het OK Theater en het Initiatief Struikelstenen Oss, om er maar een paar te noemen. Een lange lijst van maatschappelijk betrokken organisaties waarop we trots zijn dat wij ze hebben mogen helpen met het uitdragen van hun boodschap en passie.

Videofilmclub OASE bestaat dit jaar dus 50 jaar. Een aantal leden heeft dus de hele ontwikkeling meegemaakt van smalfilm dubbel 8, super 8 etc. naar het huidige digitale videotijdperk. 

Om bij het jubileum stil te staan is er op zaterdag 24 september 2016 in de bovenzaal van Vivaldi te Oss een bijeenkomst voor genodigden tussen 15.00 en 16.00 uur.

Mede-oprichter: Wim de Bruijn zal dan diverse apparatuur laten zien van de afgelopen 50 jaar. Tevens zullen er korte projecties zijn van diverse films.

Ook zal de burgemeester van Oss een kort woordje richten naar de clubleden.

Vanaf 16.00 is er, dankzij een aantal sponsors, een optreden van een artiest en daarna wordt alle leden een diner aangeboden.

 

Login voor leden