In Brabants Dagblad: De Stad Van... Henk van Oss

 

Dit artikel stond in het Brabants Dagblad van zaterdag 24 juni.

Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Henk van Oss.

Filmen en fotograferen, Henk van Oss (69) is er dol op. Hij werkte tot zijn pensioen – een dienstverband van 42 jaar – op de repro-afdeling van het Osse ziekenhuis en filmt nu tien jaar bij amateurfilmclub de Oase. Maar die filmclub, die kan wel wat jonge aanwas gebruiken. ,,Daar zijn we actief mee bezig. Nu kent de club alleen vijftigplussers.” Dat Van Oss juist film en fotografie als hobby heeft, is bijzonder. Omdat hij albinisme heeft is zijn zicht namelijk beperkt. Van Oss heeft twee dochters, vier kleinkinderen en speelt al 45 jaar gitaar – en zingt – in de van oorsprong Oijense band Paradox. Ook doet hij vrijwilligerswerk bij verzorgingshuis Heelwijk in Heesch.

Café

,,De Groene Engel vind ik wel gezellig. Net als het theatercafé van de Lievekamp na afloop van een voorstelling.”

Winkel

,,Guitar Factory. Ik kom er niet iedere week, want ik heb niet iedere keer een nieuwe gitaar nodig, maar ik ben heel blij dat de zaak er is nu Arons weg is. Je hoort zelfs dat grote steden soms geen muziekwinkel meer hebben. Dat is jammer. Ik vind dat wanneer je een instrument koop je dat eerst in je handen moet hebben gehad. Een instrument moet je niet via internet kopen. ”

Mooiste plek

,,Dan zeg ik de Ruwaard, de wijk waar ik woon. Er is zoveel groen, er zijn volop winkels en de scholen zijn dichtbij. Ook het station is dichtbij. Ideaal wanneer je geen auto mag rijden. Ook water en bossen zijn in de buurt. Waar heb je het beter dan hier?”

Mooiste herinnering

,,Dat mijn twee kinderen in Oss zijn geboren, in het ziekenhuis. Grappig, want ik werkte daar natuurlijk. Kon ik mooi in de pauze even gaan kijken. Wat ik me ook nog herinner: omdat mijn zicht vrij slecht is kon ik de baby’s nauwelijks uit elkaar houden in de couveusekamer. Daarom hadden mijn collega’s een grote roze strik geknoopt om het bedje van mijn dochter.”

Op de schop

,,De gevel van Wehberg. Die platen zouden ze eraf moeten halen, wie weet wat voor moois eronder zit. Als je naar de overkant kijkt, naar Ter Horst Van Geel, dan straalt dat iets uit, ook al is het dan misschien hartstikke nieuw.”

Eeuwig zonde

,,Dat het oude station verdwenen is. Ik ga vaak met de trein en kijk altijd naar stations. Jammer dat er in Oss niets van behouden is. Ik snap dat Oss daar zelf niet zoveel aan kan doen, dat is iets van NS, maar het is wel jammer.”

Ontspanning

,,Muziek maken en filmen. Wat voor sommigen biljarten is, is voor mij muziek maken met Paradox.”

In vijf woorden

,,Groen, gezellig, Bourgondisch, Maas, thuis.”

Login voor leden